TRABZON YOMRA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İlçemiz Yomra

İlçemiz Yomra

Yomra, 19 Haziran 1957 yılında 7033 Sayılı Kanunla İlçe haline dönüştürülmüş ve 04 Nisan 1959 tarihinde fiilen İlçe Teşkilatı kurulmuştur. Yomra İlçesinin ilk adı DURANA’ dır. İlçede yetişen YOMRA Elmasının adından ötürü İlçeye Yomra adı verilmiştir. Yomra ,   Trabzon’dan 15 kilometre doğuda olup 207 kilometre karelik bir alanı kaplar. Kuzeyde Karadeniz olmak üzere batıda Yalıncak sırtları, Zil deresinin aşağı çığırını kapsayacak biçimde doğuda Harmanlı deresinin 250 metre doğusuna kadar uzanır.


Sahildeki 7.5 kilometrelik doğu batı genişliği kuzey güney doğrultusunda devam ederek kuşuçuşu Yomra’ ya 23.5 kilometre uzaklıkta olan Çamlıyurt-İşhan yol kavşağından sonra daralmaya başlar. Daralma komşu ilimiz Gümüşhane’nin Seydiyurdu yayla yaylasından batıya bakan bir bıçak ucu gibi olur. Güney uç noktasında ise komşu Arsin ve 2213 metre yükseklikte Kilise tepesi bulunur. Güneyi ise komşu ilçe Maçka ile sınırlıdır. Tipik Doğu Karadeniz ikliminin özelliğini gösterir. Arazi yüksekliğinin kıyıdan bölüme doğru düzenlilik göstermesi, deniz ikliminin iç bölümleri etkilemesine sebep olmaktadır. Ancak yükselti faktörü nedeniyle sahilde iç ve yüksek bölümlerde farklı iklim özellikleri görülmektedir.

Her 100 metrede sıcaklık 0,5 derece düşmektedir. Buna göre Ocak ayında Yomra merkezinde sıcaklık 10 derece ise Sırhanlı Yaylasında ısı sıfırın altına düşmüş demektir.Arazi ve dağların karayele açık bulunması Karadeniz’in nemli hava kütlelerini yağışa çeviren birinci etken olarak görülmektedir.Yıllık sıcaklık ortalaması 14.6 derece olup tamamen ılıman karakter gösterir.

Yomra İlçesinin 4 Belediyesi mevcut olup, Merkez Belediyeye bağlı 4, Özdil Belediyesine bağlı 6, Kaşüstü Belediyesine bağlı 3 ve Oymalıtepe Belediyesine bağlı 5 Mahalle olmak üzere toplam 18 Mahalle ve 17 Köyü vardır.


 

TARİH VE COĞRAFYA

Çok eski bir şehir olan Trabzon M.Ö. 2000 yıllarında kurulduğu Roma‘nın Bizans’ın kuruluşundan daha eski olduğunu yapılan araştırmalar ortaya çıkarmış bulunmaktadır.

Hitit, Asur, İskit, Makron, Kimri, Amazon, Kloh gibi Türk topluluklarının bölgede yaşadıklarını düşünecek olursak Trabzon ‘un kuruluşunda Rum Pontus ya da Bizansçılıktan öte Türklük vardır.Orta Asya ‘dan gelen bu Türk kavimlerinden sonra Milletlilerin,Romalıların,Bizanslıların, Kommenlerin idaresine girmiştir. Falmerayer isimli bir Alman tarihçisi bile bu hususta “Trabzon’u ilk kuranlar buralara ilk yerleşen Kafkas taraflarından gelen turani bir ırktır.” diyerek bu görüşlere katılmaktadırlar.Fatih Sultan Mehmet Han’ ın 1461 deki Trabzon ‘u fethiyle tekrar Türk hakimiyetine geçmiştir. Trabzon ‘u ilk kuranlar buraları ilk iskan edenler ve bu şehirde yerleşenler Orta Asyalı Türklerdir.

 

Şu halde Yomra “Trabzon” un yaşadığı bütün işgalleri görmüş, imar faaliyetlerini beraberce sürdürmüş, saldırılara beraberce göğüs germiş yerleşen kavimleri bağrında barındırmış öz bir Türk yurdudur. Miletlilerin, Bizanslıların, Kommenlerin, Romalıların istilâsına   uğramış, Kommenler devrinde toprak gelirlerinin bir kısmı Anadolu Selçuklu devletine ödendiği görülmüştür.

Yine Anadolu Selçuklu devletinin parlak devrini yaşatan Alaaddin Keykubat zamanında komutanlarından Ertoguş Bey mahiyetindeki orduyla buraların kesin olan Türk hakimiyetine girmesi için Trabzon muhasara edilmiş, ancak bu toprakların Türkleşmesi 133 yıl daha gecikmiştir. (1228)

 
 

Nihayet Fatih Sultan Mehmet Han´ın 26 Ekim 1461 yılında Trabzon’u fethetmesiyle Anadolu’da son toprak parçası da Türk birliğine katılmıştır.Bundan sonra Trabzon’un doğu taraflarının işgaliyle Şehzade Beyazid ‘in lalası Hızır Bey memur edilmiştir. Yomra’da o’nun vasıtasıyla Osmanlı imparatorluğunun içine girmiştir.Hızır Bey aynı zamanda Trabzon‘un ilk valisi olmuştur.Yomra topraklarının geliri ve iskan işiyle kale muhafızlarını görevlendirmiş, ilk yerleşme de Hızır Bey zamanında başlamıştır.

Tarih boyunca birçok kavimlere yurt olmuş olan Yomra, uzun zaman Trabzon’un bünyesinde kalmıştır. Trabzon’un ekili biçili arazileri ve meyve bahçeleri Yomra ve çevresi olup 20. yüzyılın başına kadar Trabzon’un meyve ihtiyacını karşılamaktaydı. O yıllarda Yomra’da armudun, elmanın, fındığın, kirazın, karayemişin, üzümün ,incirin en alâsı yetiştirilmekteydi.

 

17. yüzyılda Yomra’dan geçen Evliya Çelebi, ünlü Seyahatnamesinde çevrede gördüğü meyveleri şöyle anlatmaktadır: “Yiyeceklerinden meyvaları, bilhassa kiraz, lahican armudu, Gülabi armudu, Sinop elması, Namık üzümü, Meleki üzümü ve Frenk üzümü gayet nefis olur. Badılcan (Patlıcan) inciri derler bir inciri olur. Bu incir o kadar lezzetli olur ki benzerine Nazilli de bile rastlanmaz.”Evliya Çelebi ünlü Seyahatnamesinde  “Levrek balığı, kefal balığı gayet lezzetlidir. Bir karıştan uzun kırmızı başlı tekir balığı, uskumru balığı ve bin çeşit balıkları vardır. Fakat bunlardan en önemlisi ticaretinin yapıldığı hamsi balığı vardır. Bu balık Hamsin’de çıktığı için bu adı almıştır.” demektedir.

1228 yılında Trabzon Seferi ile yine Oğuz Türklerinin çevreye indiklerini görmekteyiz. Faruk Sümer’in “ Oğuzlar “ adlı eserinde 1358 yılında Kalabalık bir asker ile Çepnilerin Maçka’ya geldiklerini burada düşmanla çarpıştıklarını yazar. Aynı yılda Trabzon İmparator Türk akınlarını durdurmak için her zaman yaptığı gibi kızını Çepni Beyi Hacı Emir’e verir. Osmanlı coğrafyacılarından Mehmet Aşıkinin 16. yüzyıl sonlarında yazdığı “Menazür-Ül Evalim” adlı eserinde Trabzon yöresinde yaşayan Türk halkından ehemniyetli bir kısmının Çepnilerden meydana geldiğini belirtir.

 

Fatih Sultan Mehmet, 26 Ekim 1461 tarihinde Trabzon’u Türk hakimiyetine sokarak bir an önce bütün Karadeniz havalisinin Türkleşmesini istemiş, bunun için de Hızır Bey’i görevlendirmiştir.Yomra‘nın fethini gerçekleştiren Hızır Bey ‘dir.Fatih, Trabzon’un fethinden sonra ahalisine aman tanıdı.Eski hayatlarında serbest bırakarak onları haraç ve cizyeye bağladı.Sipahilere ise tımarlar verildi. Bu tımarların büyük bir kısmı Yomra ve çevresi idi.

4 Nisan 1916 yılı Yomra’nın en karanlık ve acı başlangıcıdır. Birinci Dünya Savaşında dört büyük cephede savaşmak mecburiyetinde kalmamız daha sonra birçok musibetlerin doğmasına sebep oldu. Bu tarihte Rus donanmasının denizden karayı top atışına tutması, karayı yakıp yıkması halkın iç kesimlere doğru kaçmasına sebep olmuştur. Bu defa da Rus ordusu içinde işgal hareketine katılan Ermeni ve yerli Rumların misilleme hareketine maruz kalındı.

 

Bütün bu olaylar halkın buralardan muhacir gitmesine sebep oldu. Muhacirliğe gidemeyen yaşlılar ise Allah’a emanet edildi. O hicran dolu günler halen Yomra ağzında bitmeyen bir türkü gibi hafızalarda canlılığını korumaktadır.1917 yılında Rusya’da Bolşevik ihtilalinin çıkmasıyla işgalci Rus kuvvetleri yavaş yavaş memleketimizi terketmeye başladılar. 24 Şubat 1918’ de Yomra işgalci Rus kuvvetlerinin elinden kurtuldu. Fakat yapılan tahribatlar kolay kolay tamir edilecek gibi değildi.

Bugün bahsettiğimiz yaylalara gidilecek olursa isimsiz, sayısız mezarlar, boş kovanlar, tüfek parçaları, insan kemikleri görülür. Ruslarla yaptığımız cephe harbinin en büyüğü Sulaklı Yaylasının güneyinde bulunan Çataltepe mevkiinde yapılmıştır ki burada binlerce Türk askerlerinin mezarı vardır.

 

 

 


 

İlçemiz Merkez Sağlık Ocağı Tabipliğinde Merkez Sağlık Ocağına bağlı Grup Başkanı dâhil 6 pratisyen hekim, 7 Ebe- Hemşire, 4 Hemşire, 5 Sağlık Memuru, 2 Çevre Sağlık Teknisyeni, 1 Laboratuar teknisyeni, 1 Memur, 1 Şoför ve 2 Hizmetli görev yapmaktadır.

İlçe Sağlık Grup Başkanlığını binasının 3. katı lojman ve misafirhane olarak hizmet vermekte olup, ayrıca başkanlığımıza ait 2 adet ambulans mevcuttur. İlçemiz belde ve köylerinde hizmet veren sağlık ocakları ve sağlık evleri mevcuttur. Bunlar;

1. İkisu Sağlık Ocağında 1 Doktor, 1 Sağlık Memuru, 2 Ebe, 1 Hemşire ile görev yapmaktadır.

2. Özdil Sağlık Ocağında 1 Doktor, 1 sağlık memuru, 2 ebe, 1 memur, 1 hizmetli görev yapmakta olup; sağlık ocağına ait 1 adet ambulans ve ambulansa ait şoför görev yapmaktadır.

3. Oymalı Sağlık Ocağında 1 Doktor, 1 Hemşire, 1 Ebe ve 1 sağlık memuru, toplam 4 kişi sözleşmeli personel olarak görev yapmaktadır. Sağlık ocağına ait ambulans mevcuttur.

4. Kaşüstü Sağlık Ocağında 2 Doktor olup,  l Çevre Sağlık Teknisyeni, 2 Ebe, 1 Hemşire,1 sağlık memuru, 1 hizmetli hizmet vermektedir.

Ayrıca İlçe Sağlık Grup Başkanlığına bağlı, Kıratlı Köyü, Tepe Köy, İkisu Köyü, Kayabaşı Köyü, Taşdelen Köyü, Pınarlı Köyü ve Çukur Köyü’nde Devlet tarafından yaptırılmış birer adet Sağlık Evi Mevcuttur.

İlçe Sağlık Grup Başkanlığımıza bağlı Merkez Sancak Mahallesi, Çamlıca Mahallesi, Gürsel Mahallesi, Namık Kemal Mahallesi, Kayabaşı Köyü, Yokuşlu Köyü, Sayvan Köyü, Pınaraltı Köyü, Özdil Yeni Mahalle, Özdil Duran Çay Mahallesi Sağlık Evi  ebe kadroları dolu olup, Taşdelen Köyü, Gülyurdu Köyü, Kömürcü Köyü, Şanlı Köyü, Çınarlı Köyü, Pınarlı Köyü, Ocak Köyü, Kıratlı Köyü, Demirciler Köyü ebe kadrosu boştur.

İlçe Sağlık Grup Başkanlığımızın telefon ve faks numarası sayfamızda belirtilmiştir.


Tel:  0462 341 10 58      Faks:0462 341 26 98

 
 
 

 


 

TİCARET  
     
  TRABZON DÜNYA TİCARET MERKEZİ  
  Türkiye’nin ikinci Dünya Ticaret Merkezi Trabzon Valiliği’nce, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi AŞ öncülüğünde Trabzon İl Özel İdaresi, Trabzon Belediyesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Kaşüstü Belediyesi ve TTB’nin katkıları ile 2003 yılında hizmete açılmış ve Trabzon’da uluslararası fuarcılığın gelişiminin bir halkası daha tamamlanmıştır.Trabzon Dünya Ticaret Merkezi İlçemiz Kaşüstü Beldesi sınırlarında 90 000 m2 üzerinde hizmet vermekte olup içerisinde sergi salonları, kongre merkezi ve otel gibi hizmet birimleri bulunacaktır.  
     
 
   
 
     
  TARIM VE HAYVANCILIK  
     
  GENEL TARIM  
  İlçemizin toplam yüz ölçümü 20700 Hektar olup işlenen tarıma elverişli araziler  toplam arazinin % 36,7 sini teşkil etmektedir.Bunun en fazlasını 6214 Hektarla Fındık arazisi, geriye kalanını da Çay,Mısır, Patates ve diğer sebzeler oluşturmaktadır.İlçemizde makineli tarım olmadığından çiftçiler kolay geçim kaynakları sağlamak amacıyla ekilebilir arazilerin çoğunluğunu fındık bahçesi olarak tesis etmişlerdir. Tarla ve bahçe ekim alanları ise sahil kuşakta tamamen sebze bahçesi şeklinde, orta ve yüksek kuşakta ise mısır, hibrit tohumlar sayesinde ürün artışı sağlamaktadır.Fındık ürünü dışında yapılan diğer sebze ürünü yetiştiriciliği tamamen aile ihtiyaçlarını giderme amacına yöneliktir.  
     
 
   
 
     
  Meyvecilik  
  İlçemizde kivi ve  ceviz hariç toplu meyve bahçesi olmayıp meyve ağaçları  fındık bahçesi ile tarla alanı  kenarlarına münferit olarak dağılmıştır. İlçemizde genellikle elma, armut, erik, kiraz, dut, muşmula, incir,  karayemiş, mandalina, ayva ve  nar gibi  çeşitli meyveler yetiştirilmektedir.82 dekar sahada Slajlık Mısır Üretimini geliştirme,100 dekar sahada Ceviz yetiştiriciliğini geliştirme projesi gerçekleştirilmiş olup, Macar fiği, Kivi, Narenciye, Trabzon Hurması yetiştiriciliği için gerekli tohum ve fide temin edilemediğinden gerçekleştirilememiştir  
     
  Arıcılık  
  İlçemizde 102 arıcı ailesi mevcut olup, 2600 civarında arılı kovan mevcuttur. Bu arıcıların 61’ i seyyar 41’ i sabit arıcılık yapmaktadır.  
     
 
   
 
     
  Su Ürünleri  
  İlçemizde 35 tekne mevcut olup, amatör balıkçılık yapılmaktadır.5 adet tatlı su balıkçılığı yapan işletme mevcut olup  5-15 ton kapasitelidir.  
     
  Bitkisel Üretim  
  İlçe Müdürlüğümüz tarafından Özel İdare katkılı  5 adet plastik  sera çitçilerimize yapılmıştır.Bu seralarda kışın marul, ilkbahar döneminde turfanda salatalık, yaz döneminde salatalık, domates üretimi ve süs bitkileri yetiştirilmektedir.Bununla birlikte İlçemizde domates, salatalık,dolma biber, sivri biber, patlıcan, lahana, kabak, taze fasulye ,bezelye ve pırasa gibi çeşitli sebzeler aile sebzeciliği şeklinde yapılmaktadır.  
     
  Hayvancılık  
  İlçemizde hayvancılığı geliştirme ve koruma kontrol kapsamında, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının katkılarıyla 25 çiftçiye 250 baş kuzulu koyun ve 9 koç  verilmiştir.10.469 hayvan hastalık taramasından geçirilmiştir. 964 arılı kovan hastalık taramasından geçirilerek sağlık raporu verilmiştir.1187 büyükbaş sığıra kulak küpesi takılmıştır.  
     
  KOOPERATİF DURUMU  
  İlçemizde 2 adet Tarım Kredi Kooperatifi, 1 adet Fındık Tarım Satış Kooperatifi , 1 adet Esnaf Kefalet Kooperatifi, 1 adet Ziraat Odası Kooperatifi,1 adet Orman Kalkınma Kooperatifi, 1 adet Marangozcular Kooperatifi, 1 adet Mobilyacılar Sanayi Sitesi Kooperatifi, 1 adet Taşıyıcılar Kooperatifi  ve 1 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olmak üzere 9 adet Kooperatif mevcuttur.  
     
  BANKALAR  
  İlçemizde T.C. Ziraat Bankası olmak üzere 1 adet Banka şubesi  mevcuttur.  
     
  SANAYİ  
     
  İlçemizde 169 adet dükkan kapasiteli 1 adet Küçük sanayi Sitesi mevcuttur. İlçemiz sınırları içinde 10 adet Sanayi kuruluşu vardır.  
     
  DEM-ÇAY GIDA SANAYİİ TİCARET A.Ş.  
  DEM-ÇAY Şirketinde 35 daimi personel ve 85 geçici personel çalışmaktadır. Bu şirkette yılda üç ay çay alımı yapılmaktadır. Yıllık kapasitesi 285,500 kg. olup, paketleme kısmında 750 ton çay işlenerek paketlenmektedir.  
     
  KARSUSAN (KARADENİZ SUÜRÜNLERİ SANAYİ  
  04-05-1976 tarihinde faaliyete geçen Balık unu-yağı ve konserve tesisinin yıllık üretim kapasitesi 600-700 ton civarındadır.  
     
  HÜRSAN KAZAN SANAYİ  
  1969 Yılında faaliyete geçen bu tesisin yıllık üretimi; Yakıt tankı 300.000 litrelik, kalorifer kazanı, buhar kazanı, eşanjör, sıcak su boiteri...  
     
  ÖZGÜN GIDA FABRİKASI  
  Fındık içi ihracatı yapan fabrika 2003 yılında faaliyete geçmiştir.  
     
  KISMET UN FABRİKASI  
  Bu Fabrikada un ve kepek üretilmektedir. Günlük kapasitesi 75 Ton civarında olup, 2002 yılında  10,000 ton buğday işlenmiştir. Bu Fabrikada 30 Personel görev yapmaktadır.  
     
  ÜÇSAN MAKİNE VE DÖKÜM SANAYİ  
  1991 yılında faaliyete geçen geçmiş olup, yapılan siparişe göre Çay Makinesi ve muhtelif makinelerin dökümü yapılmaktadır.  
     
  KÜÇÜKARSLANLAR BAKIR-ÇİNKO SANAYİ  
  1968 Yılında faaliyete geçen tesisin yıllık üretimi 1500 ton olup, bakır ve çinko levha üretimi yapılmaktadır. Bu fabrikada 45 Personel çalışmaktadır.  
     
  KİSKA KOMANDİT ŞİRKETİ  
  1991 Yılında faaliyete geçmiş olup günde ortalama 10 m3 beton işlenir. Bu fabrikada 25 personel çalışmaktadır.  
     
  HACIHAMZAOĞLU HAZIR BETON  
  2003Yılında faaliyete geçmiştir.  
     
  FRİBAL KONSERVE ve SOĞUTUCU TESİSLERİ  
  Bu tesis şu anda sadece soğuk hava deposu olarak kullanılmaktadır.

Yomra Merkez Ortaokulu Kat3 Yomra / Trabzon Posta Kodu 61250 - 0 462 341 1031

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.