Yomra Fen Lisesi´nde Geri Dönüşüm Otomatı Geliştirildi
Gençlik ve Spor Bakanlığının, Gençlik Projeleri Destek Programı 2018-I Özel Çağrı kapsamında desteklenen Ahmet Kadı KADIOĞLU rehberliğinde; Burak SARI, Muhammet Necati GÜLOĞLU, Taha GÜVEN, Nazlı Can SARAL, Mürvet Aleyna AYDIN, Melih Tarık ÖZGÜR, Hasan Berkant ÇEVİK, Ayşe ERÇİN, Aysen KARAMAHMUT, Ahmet Dursun KARABİNA tarafından hazırlanan “GERİ DÖNÜŞÜM İLE GELECEKLE İLETİŞİM KUR” adlı projesi başarı ile sonuçlandı. Proje ürünü olan "Geri Dönüşüm Otomatı" hizmete açıldı.
Bu projede geri dönüşüm kültürünün toplumda yaygınlaştırılması amaçlanmıştır.
Bunu gerçekleştirebilmek için;
- İnsanlar geri dönüşüm davranışını nasıl kazanabilirler?
- Hangi süreçler insanların geri dönüşüm mekanizmalarını kullanımını artırabilir?
- İnsanların geri dönüşüm kültürüne sahip çıkmalarını sağlamak için neler yapılabilir?
gibi soruların cevapları arandı.
Süreçte,
- İnsanları geri dönüşüme teşvik edecek ve insanlara geri dönüşüm bilinci kazandıracak, toplumda özellikle genç bireylerde geri dönüşüm kültürü oluşturacak en etkili araçlardan birinin, bireylerin teknoloji kullanımı ihtiyacı ve buna bağlı olarak teknoloji kullanma arzusu olduğu gözlemlendi.
Bu çalışmada, özellikle gençlerin ihtiyaçları ve yönelimleri göz önünde bulunduruldu. Örneklem gurup olarak 12-21 yaşları arasındaki gençlerle yapılan anket ile teknoloji kullanımı yoluyla insanların geri dönüşüme teşvik edilebileceği düşüncesine ulaşıldı.
Projede, geri dönüşüm malzemeleri olan pet şişe, alüminyum içecek kutusu, cam şişe karşılığında bireylere bonus verilmesi planlandı.
Üretilen otomata önce bireyin kendisini tanıtması, daha sonra otomat tarafından gönderilen yönergeler doğrultusunda otomata atılan cam şişe, plastik şişe, metal kutuların cihaz tarafından tanınması, bu işlemin akabinde otomatın atılan atığa göre bir değer takdir etmesi, bu değer karşılığında geri dönüşüm atan kişiye bonus kazandırması planlandı.
Tüm bu özellikleri içinde barındıran bir otomat tasarlandı. Daha sonra bu otomatın üretimi gerçekleştirildi.
Geri Dönüşüm Otomatının motor aksamının yönetimi Arduino teknolojisi ile planlandı ve gerçekleştirildi. Yazılımında C programlama dili kullanıldı.
Kullanıcıların attıkları atıklara göre bonus kazanabilmeleri için öncelikle kendini otomata tanıtması ve bireyin geri dönüşüme kattığı her bir atık karşısında puan alması ve aldığı bu puanların bir veri tabanında toplanması, kullanıcı ihtiyaç hissettiği zamanlarda ne kadar puanının biriktiğini öğrenebilmesi, ödüller verildikten sonra sistemden kişilerin bilgilerinin sıfırlanması gibi kullanım bilgilerinin depolanacağı ve istenildiğinde kullanılacağı bir veri tabanı gerekti. Bunun için SQL veri tabanı kullanıldı.
Proje üyeleri tarafından, otomatın yapım aşamaları sıklıkla takip edilerek deneyim kazanmaları sağlandı. Otomatın hem motorlarını çalıştırmak için gerekli olan yazılımın eğitimi alındı hem de veri tabanı oluşturmak için gerekli olan SQL yazılım eğitimi alındı.
Otomatın çalışma prensibi; kullanıcı ana ekrana telefon numarasını yazmakta, sonra şişe veya kutuyu otomatın ilgili kısmına okutmakta ardından atıkları cihaza bırakmaktadır.
Otomat geri dönüşümleri tanımlamakta ve karşılığında kullanıcıya puan vermektedir. Otomat, atıkları üç ayrı depoya ayırmaktadır. Depolamada hacimden kazanç sağlamak için plastik ve alüminyum olan atıklar preste sıkıştırılmaktadır. Böylece depoların kolay dolması engellenmektedir.
Kullanılacak geri dönüşümler pet şişe, cam şişe ve alüminyum kutu olarak belirlenmiştir.
Otomat bu üç ayrı malzemeyi tanımakta ve üç ayrı depoya göndermektedir.
Otomatın ihtiyacı olan enerjinin karşılanması için bulunduğu bölgenin yapısına göre yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanabilecek tarzda güneş paneli, rüzgar türbini vb. modellere uyumlu olacak şekilde üretildi.
Ahmet Kadı KADIOĞLU rehberliğinde; Burak SARI, Muhammet Necati GÜLOĞLU, Taha GÜVEN, Nazlı Can SARAL, Mürvet Aleyna AYDIN, Melih Tarık ÖZGÜR, Hasan Berkant ÇEVİK, Ayşe ERÇİN, Aysen KARAMAHMUT, Ahmet Dursun KARABİNA tarafından 2019 yılında üretilmiştir.