Yomra Merkez Ortaokulu Buğdayın Atası Siyezi Tanıtıyor
İlçe Kaymakamımız Hasan BALCI , İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sait YAŞIYAN , okul ve kurum idarecileri, öğretmenler ve velilerin katılımıyla gerçekleşen Siyez Pilavı İkram Günü etkinliğinde; Fen Bilimleri Öğretmeni Rukiye GENÇ rehberliğinde, Yomra Merkez Ortaokulu öğrencilerinden Ayça Aliyazıcıoğlu ve Esmagül İskender, yaptıkları proje kapsamında hazırladıkları sunum ile konuklarını bilgilendirirken, ikram ettikleri siyez pilavıyla konuklarına siyez bulgurunu tanıttılar.Öğrencilerimiz bu çalışmada, Kastamonu bölgesinde yetişen,en az on bin yıllık tarihe sahip milli bir miras olan siyez buğdayından elde edilen siyez bulgurunun ;
-2n=14 kromozoma sahip kavuzlu yapısıyla antik çağlardan günümüze kadar genetiği değişmeden geldiğini.
-İklim değişikliği küresel ısınma gibi etkenlere dayanıklı olduğunu.
-Yapısındaki fosfor,kalsiyum,demir,selenyum,magnezyum,çinko,bakır minerallerinin madde içeriği kullanılan ekmeklik buğdaylara göre fazla olduğunu.
- Yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu için hücre yapısını koruduğunu.
- Siyez buğdayı zengin lif kaynağı olduğundan sindirimi kolaylaştırdığını.
- Siyez bulgurunun dünyada insanlara glisemik endeksi en uygun gıda olduğunu.
- Folik asit miktarı çok fazla olduğunu.
-Yağ oranı düşük ve asla kolesterol içermediğini.
- İçinde B1 vitamini olduğu için sinir sistemi ve sindirim sistemine çok iyi geldiğini.
- Protein değeri yüksek karbonhidrat değeri düşük olduğunu.
-Modern buğdayların genetiği 48 kadar çıkmadığını, genetiği değişmiş bu gıdaların alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğini.
-Siyez buğdayının korunmasının ve üretiminin yaygınlaştırılması gerekliliği vurguladılar.